35% риби у світі виловлюється дарма

Рибні ресурси планети неухильно виснажуються. Однак відходи рибальства також стрімко ростуть, бо кожна третя спіймана риба ніколи не потрапляє на тарілку.

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (Food and Agriculture Organization, FAO (ФАО)), кожна третя спіймана в океані риба виловлюється дарма. Її або викидають за борт, або вона псується, перш ніж її встигають з'їсти. 

Про це повідомляє The Guardian.

Як повідомляє ФАО, 35% всієї спійманої риби потрапляє у відходи. Близько чверті риби викидається назад в океан, оскільки це не цінні промислові види або дрібна риба, яка не цікава ринку. Але більшість збитків пов'язані з відсутністю знань або устаткування, такого як холодильні камери та льодогенератори, необхідні для збереження риби свіжою протягом тривалого часу.

"Таке марнотратство на планеті, яка потерпає від голоду, обурює. Те, що третина всієї спійманої риби пропадає даремно, – проблема загальносвітової продовольчої безпеки, – переконаний Ласс Густавссон, представник європейської природоохоронної організації Oceana. – Однак у нас є рішення: встановити обмеження на риболовлю, а також припинення браконьєрства".

При цьому рибні господарства продовжать розширюватися. Загальне виробництво риби досягло рекордно високого рівня, завдяки більшій кількості рибних господарств, особливо у Китаї. До 2030 року споживання риби виросте на 20%. 

За даними ООН, з 1961 щорічне зростання споживання риби вдвічі перевищує приріст населення, оскільки рибна галузь вкрай важлива для порятунку від голоду.

На відміну від цього, кількість дикої виловленої риби майже не змінилася з кінця 1980-х років. Проте вирощування риби у рибних господарствах може зашкодити диким популяціям, тому що часто їхні корми виготовляють з дикої риби, такої як сардини та анчоуси, що виловлюються в морі. 

Природні рибні ресурси також виснажуються стрімкими темпами через незаконний вилов, браконьєрство і погіршення екологічної ситуації в цілому.

26122025
Культовая история о Кевине Маккаллистере получила новое, максимально сладкое воплощение.
Остров Пасхи, или Рапануи, обычно ассоциируется у нас с каменными гигантами Моаи, невозмутимо смотрящими в небо. Но мало кто знает, что за этими величественными фигурами скрывается история настоящего апокалипсиса, заставившего людей отречься от своих стар
26122025
После спокойного Деревянного Дракона и мудрой Змеи на арену выходит энергия совсем другого порядка. 
Остров Пасхи, или Рапануи, — это крошечный клочок суши посреди бескрайнего Тихого океана, который десятилетиями не дает покоя историкам и путешественникам. Его визитная карточка — моаи. 
Традиции украинской кухни – это не только рецепты, а образ жизни, который передавался из поколения в поколение…