Інноваційні технології футбольних тренувань у німецькому Гоффенгаймі (ексклюзив Профутболу)

Поширити в соціальних мережах:

Гоффенгайм − це клуб який змінює світовий та європейський футбол. Тут вже не перший рік використовують спеціальні програми, які збирають усю можливу інформацію про футболістів та роботу клубу.

Якщо ви вважаєте що маленьким містам і селам не місце в елітному футболі, то Гоффенгайм з вами точно не погодиться. Профутбол у Гоффенгаймі Німеччина − це селище з населенням у 3 тисячі людей. Сам клуб називають сільським і вони на це ображаються, але це ще нічого не означає. Гоффенгайм − це клуб який змінює світовий та європейський футбол.

До схилу поблизу бази Гофенгайма у селищі Цуценгаузен часто приїздять скаути інших клубів. Є на що подивитись. Біля тренувального поля стоїть величезний екран. Він дозволяє головному тренеру Гоффенгайма Юліану Нагельсманну упродовж тренувань моделювати вправи, чи зупиняти заняття та на моніторі вказувати на помилки підопічних.

Раніше після тренування команди збиралися з тренером та аналізували тренувальний процес. Проходив час і коли команда розбирала тренування, дехто міг забути, що тренер хотів перед заняттям. У нас є своя спеціальна програма. Вона дозволяє тренеру зупинити тренування та на відео вказати на помилки чи навпаки відзначити гарні моменти.

Рафаель Гоффнер, Голова відділу інновацій Гоффенгайма

Гоффенгайм, напевно, технологічно найрозвиненіший клуб світу. Тут вже не перший рік використовують спеціальні програми, які збирають усю можливу інформацію про футболістів та роботу клубу. Дані використовуються для скаутингу, тренувального процесу, аналізу суперників та навіть залучення уболівальників.

Гоффенгайм молода команда і тому ми давно зрозуміли: щоби бути успішними треба впроваджувати новаторські ідеї. Дані, які ми збираємо, можна аналізувати та застосовувати в своїх цілях. Ми маємо індивідуальні профілі всіх гравців і ми аналізуємо як зробити їх сильнішими. У нас велика кількість показників та статистики: починаючи від того чим харчується гравець, і що йому потрібно їсти, щоб він краще себе почував. Наші футболісти носять сенсори під час тренувань. Але цифри - не головне. Остаточне рішення приймає Нагельсманн. Технології можуть показати, що гравець не в найкращому стані. Але тренер поговорить з ним і, якщо відчує особливу мотивацію футболіста, то він буде грати. Перед тим, як підписати новачка, ми проводимо цілий ряд досліджень. Перевіряємо швидкість бігу, як він стрибає, яке насичення кисню у крові під час тренування. Цей мікс показує, чи здатен футболіст грати на рівні Бундесліги. Також окрім медичного огляду, є ще психологічний тест. Перед тим які підписати контракт, головний тренер веде бесіду і дивиться, чи підходить він психологічно для команди.

Рафаель Гоффнер, Голова відділу інновацій Гоффенгайма

Футбол стає швидшим в Бундеслізі раніше треба було 1,5 секунди для прийняття рішення. Зараз все набагато швидше − 0,7 секунд така статистика. і в Гоффенгаймі це дуже добра розуміють. Тому у них на базі є спеціальна машина − Футболноут. Яка допомагає футболістам тренувати швидкість прийняття рішення, техніку і розуміння гри, щоб все було набагато швидше. За одне тренування футболіст може зробити триста дотиків − це як на повноцінному тренуванні. До того ж, для цього не потрібен окремий тренер.

Задача проста – прийняти м’яч, який може прилетіти з чотирьох боків, та якомога швидше направити у вікно, яке загорілось. І все це під звуки атмосфери стадіону.

На старті світло зелене потім біле, червоне, синє. Це зворотній зв’язок для футболіста! Показник наскільки він швидко реагує.

Для найвищого рівня треба влучати у верхні вікна. Футболноут дозволяє регулювати швидкість польоту м’яча, він також може вилітати підкрученим. А ще можливо обирати радіус, в якій частині сектора загориться вікно.

Можливо обирати в якій бік направляти м’яч. Для центральних півзахисників треба добре бачити поле. У такому випадку ми ставимо режим на 360 градусів. Це набагато важче! Дослідження показують: при роботі раз на тиждень у 300 м’ячів і протягом 3 місяців точність пасів виростає на 60-70 відсотків.

Рафаель Гоффнер, Голова відділу інновацій Гоффенгайма

Також є спеціальний режим для тренування воротарів.

Цю технологію можна порівняти з футбольним симулятором. У кожного гравця є свій рейтинг і кожен хоче бути сильнішим за колегу.

Останнє наше дослідження ми робили 4 роки. Ми аналізували наскільки ця гра впливає на те, як футболіст приймає м’яч та віддає паси з першого дотику. Це були гравці різного віку. Одні футболісти приходили 4 рази на тиждень і грали 25 дотиків. Інші – 4 рази, але 12 дотиків. І робили висновки. Завжди краще працювати на якість.

Рафаель Гоффнер, Голова відділу інновацій Гоффенгайма

А ще тут є спеціальна кімната для роботи на концентрацію.

Гравець стоїть тут, ми вмикаємо відео і він має спостерігати за опонентами і не випускати їх зі свого зору. Це робота на концентрацію та периферійний зір. Ми називаємо це тренування для мозку. Іноді футболісту треба працювати тут 2 хвилини. Травмовані приходять і працюють більше, бо не мають навантажень на полі. Часом навіть 25 хвилин. Наприклад, воротар бачить нападника, який біжить з лівого флангу. Голкіпер має знати, хто стоїть за спиною і чи є там суперник.

Рафаель Гоффнер, Голова відділу інновацій Гоффенгайма

Для нас важливий прогрес футболіста й за межами поля – наприклад у школі. Якщо гравець добре грає у футбол, але у нього погані оцінки ми будемо змушувати робити уроки, працювати з репетитором. Будемо перевіряти чи робить він домашнє завдання. Якщо гравець постійно пише контрольні роботи на двійки, а в суботу важлива гра, то ми його не допустимо до тренування. Не всі гравці академії стануть професійними футболістами, але вони мають бути готові до життя. У академії ми не ставимо короткострокові цілі стати чемпіонами серед 17-річних чи 19-річних. Важливіше, щоб вони були готові увійти у професійний футбол і ставали гарними людьми.

Рафаель Гоффнер, Голова відділу інновацій Гоффенгайма

Інноваційний Гоффенгайм не може тягатися з фінансовими монстрами Баварією, Барселоною чи Ман Сіті. Філософія Гоффенгайма зробити кожного футболіста та члена свого колективу кращими ніж він був вчора. І це вже буде перемога для клубу з маленького 3-тисячного села, який впевнено почуває себе у європейському футболі.

Найважливіші спортивні події тижня, головні зірки міжнародного та вітчизняного футболу, а також ексклюзивні новини з-за лаштунків найцікавіших матчів – у програмі "Профутбол" на каналі 2+2.

Глядачі "Профутбол" можуть висловити свої коментарі або задати запитання експертам як у прямому ефірі, так і під час підготовки випуску. Електронна адреса редакції "Профутбол": profootball@1plus1.tv

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
Читати більше