Як стати лідером? Поради психолога Тамари Сухенко

Як стати лідером? Поради психолога Тамари Сухенко
Тамара Сухенко
Поширити в соціальних мережах:

Психолог розповіла, які якості притаманні сучасному лідеру, як розвивати лідерство в собі та в яких професіях лідерство затребувано більшою мірою.

Лідерами народжуються чи стають? Чи можна стати лідером? І що для цього потрібно? Розібратися в цих питаннях нам допомогла Тамара Сухенко – психолог, викладач Академії лідерства, відомий український коуч, автор книги «Як вибрати професію майбутнього. Посібник по профорієнтації для молоді у віці від 13 до 80 років».

Фото: Тамара Сухенко 


Лідер – хто це?

«Найкращий лідер той, якого не помічають» Лао-цзи

Лідер – це не начальник. В менеджменті існують сотні різних теорій лідерства, але сучасний підхід полягає в тому, що світ все більше потребує не авторитарного лідерства, а фасилітативного. Це означає, що сучасний лідер має розвивати лідерство в інших, створювати середовище в організаціях та командах, де співробітники мотивовані проявляти лідерство – тобто приймати рішення та брати за них відповідальність. 

Тобто лідерство – це не про те, щоб «бути першим». Такий підхід атомізує (розділяє) колективи, демотивує людей, адже їм залишаються місця «других». 

Зміни у розумінні лідерства відбулися, по-перше, тому, що у однієї людини в сучасному світі – обмежені можливості в доступі до інформації. А по-друге тому, що все більше людей отримали широку свободу проявляти лідерство в своєму житті. Тож їх навички прийняття рішень дозволяють займати більш проактивну позицію в організаціях, і це їх мотивує.

Отже, на що треба звернути увагу, якщо ви маєте на меті розвинути в собі лідерські якості.



Відповідальність

Лідерство завжди має йти поруч із відповідальністю, яку ви мусите взяти на себе, як мінімум, щодо свого життя. Лише ті, кому це вдається, можуть поширювати свій вплив на світ, приймати складні рішення та брати відповідальність за проекти, команди, організації, міста та державу загалом.


Толерантність до різності та до невизначеності. 

Лідер у професійній сфері завжди має команду. Часто це – представники різних поколінь, люди з різними психологічними особливостями та мотиваціями. Тож сучасному лідеру важливо вміти інтегрувати цю різність, організовувати роботу групи так, щоб вона давала результати і робочий процес був комфортним для всіх. 

А оскільки світ стає все більш складним, то рішення лідер приймає завжди в умовах невизначеності та відсутності усієї інформації. Тому він завжди ризикує – і готовий брати на себе відповідальність за це.


Психологічна гнучкість. 

Сьогодні це – важлива вимога часу до керівників – усвідомлювати, який стиль лідерства вони природньо проявляють, а які інші стилі їм потрібно напрацьовувати. Адже організації потребують різних підходів в різні періоди часу. 

Сучасний лідер має бути гнучким та готовим розвиватися в залежності від етапу розвитку організації, зовнішніх викликів та різних типів задач. До прикладу, авторитарне лідерство буде ефективним під час кризи, але може демотивувати групу під час розробки нових ідей, сервісів, продуктів. 


Відкритість до співробітництва

На одній з міжнародних конференцій я почула таку думку – в сучасному світі для прийняття складних рішень потрібно зібрати мінімум 12 людей, у кожного з яких є свій шматок пазла – тобто інформації про реальну ситуацію. Лідер має зібрати цю картинку повністю і тільки потім прийняти рішення. 

Тому сучасний лідер – не той, хто багато говорить, а той хто вміє слухати та ставити запитання. А головне – він чи вона має створити таку атмосферу, коли учасники наради будуть висловлюватися вільно та відверто. 

Тож я все чекаю, що бум на тренінги з ораторської майстерності піде на спад, а на його місце прийде запит на комунікаційні навички.

Фото: freepik.com

В яких ситуаціях варто проявляти лідерські якості?

Наше життя сповнене величезною кількістю задач і можливостей, щоб проявити лідерство. Ще 100-200 років тому будь-яке слово чи дія могли коштувати людині життя. А зараз бути активним та свідомим – можна і треба.

Є гарна порада від професора психології Джордана Пітерсона – «Перш ніж критикувати світ, наведи лад у своєму домі». Є безліч будинків, вулиць, дворів, парків, які чекають на наше лідерство. З цього варто починати. І все це – гарні тренажери для лідерів, які мріють змінити світ на краще. 


Чи бувають ситуації, коли лідерські якості заважають людині?

Не варто брати відповідальність за інших людей та приймати рішення, якщо ці люди можуть і хочуть робити це самостійно. Сучасний лідер сприяє розвитку лідерських якостей в інших, він розвиває співробітників через делегування все більш складних задач і все ширшої відповідальності. 


В яких професіях лідерські якості зараз найбільш затребувані?

Сучасні тренди на ринку праці потребують все більшого лідерства у професійній сфері. Ми мусимо створювати собі самостійно робоче місце, ми можемо навіть вигадати собі професію (як це зробили блогери наприклад). Роботодавці переходять з довготривалих контрактів на тимчасові, частину робіт для компаній легше довірити фрілансерам…

Це все вимагає від людей все більшої самоорганізованості, саморозвитку та відповідальності. Звичайно, більшою мірою лідерство та сміливість затребувані в креативних індустріях, політиці, бізнесі та на усіх управлінських позиціях. 

Ті люди, яким складно проявляти лідерство, шукають роботу в традиційних професіях, де існує мінімальний запит на прийняття власних рішень в умовах невизначеності.

Фото: freepik.com

Чи можна розвинути в собі лідерські якості? 

Ніяких спеціальних секретів, які поширюються одразу на всіх, немає. В кожному з нас є лідерські якості, але вони стосуються різного масштабу задач. Одні навички розвинені більше, а інші — менше. 


Тамара Сухенко радить спостерігати за собою, усвідомлювати, в яких ситуаціях ви вже берете лідерство на себе, а в яких – ще ні. Потроху збільшуйте складність задач, приймайте усі позитивні та негативні наслідки ваших рішень, тільки на цьому можна зростати. 

Це добре можна побачити на прикладі виховання дітей. Якщо ви весь час вирішуєте за них, якого кольору штанці одягти, з ким дружити, на які гуртки ходити, – то дитина не розвиває в собі лідерських якостей. 


Навіть якщо ви вважаєте рішення дітей хибними, важливо дозволяти їм стикатися з їх наслідками. Звісно, якщо ці рішення не пов’язані з небезпеками. Те саме стосується і нас, дорослих. В найближчій зоні розвитку треба братися за все більш складні задачі. 

Ще одна порада — ставте собі екзистенційні запитання. Наприклад: Чого я хочу від свого життя за великим рахунком? Це стимулює мислення та збільшує горизонт планування. 


Бути лідером – означає також бути стратегом. 

«Лідери найвищого рівня – мудреці. Вони думають не про швидкі вигоди, а про те, як їх рішення впливатимуть на наступні покоління» – каже психолог.. 



Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

«Стріляють з біонічними руками»: українські захисники після поранень та ампутацій повертаються на фронт
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»

На Київстар ТБ новий випуск проєкту «Про кіно для ТеБе»…

Правда про передачу Криму: як насправді півострів став частиною України?
Загадка у Сомині: таємничий водяний монстр затягує худобу на дно озера у селищі на Волині
Пропаганда змушує людей вірити у героїзацію війни: що насправді ховається під маскою «невідомого героя»?
Захисник на протезах: чоловік приховав свою інвалідність, аби потрапити на фронт
Читати більше