Як діяти, якщо потрапив в ДТП з "євробляхою"

Як діяти, якщо потрапив в ДТП з
Поширити в соціальних мережах:

Що робити, якщо потрапив в аварію з авто на єврономерах, дізнавайтесь у матеріалі.

У зв'язку з великою кількістю нерозмитнених авто з Європи на наших дорогах, звичайні правила отримання компенсацій працюють не завжди. Пропонуємо вашій увазі поради про те, як поводитись, якщо ваше авто потрапило в ДТП з "євробляхою", як отримати компенсацію та чи можливо це взагалі.

Як і при будь-якій іншій аварії, наслідки якої не виходить залагодити за допомогою "європротоколу", при ДТП за участю "євробляхи" необхідно викликати поліцію. Поліцейські, по-перше, складуть схему аварії, а по-друге, встановлять особи водіїв, які керували автомобілем на українських і європейських номерах, а також зафіксують, що саме вони були учасниками ДТП.

Загалом на час перебування автомобіля, який має іноземну реєстрацію, на території України відповідальність водія такого авто має бути забезпечена. Тобто, у нього повинен бути страховий поліс "Зелена картка", територія дії якого охоплює Україну. Термін дії такого договору має відповідати терміну перебування іноземного авто в Україні.

У разі відсутності поліса страхування "Зелена картка", водій авто може укласти договір внутрішнього страхування автоцивільної відповідальності. Згідно із законом "Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів", експлуатація автомобілів без страхового свідоцтва (поліса ОСАЦВ або "Зелена картка") забороняється. При цьому відсутність реєстрації транспортного засобу в Україні не звільняє користувача від обов’язку мати страхове свідоцтво.

Водій авто з іноземною реєстрацією – винуватець ДТП

Перш за все, необхідно зайти на сайт Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ) і перевірити, чи є у власника іноземного авто картка "Зеленого поліса" та чи застрахована "євробляха" за кордоном. Якщо поліс іноземної страхової компанії є, МТСБУ може виплатити компенсацію зі своїх фондів, але для цього вам потрібно мати підтвердження ваших витрат, пов'язаних з ДТП.

Щоб ваш запит успішно задовольнили, важливо надати в бюро максимум інформації про ДТП. Для цього відразу після аварії зафіксуйте максимум інформації про подію та її обставини. Також потрібно вказати модель і зовнішній вигляд "євробляхи", зовнішність водія. Запит потрібно відправити не пізніше, ніж через 3 дні після аварії. Відправляти можна поштою або приїхавши особисто.

Пам’ятайте, що МТСБУ може виплатити тільки обмежені суми компенсацій. Якщо сума, яку ви хочете отримати, більше, ніж може виплатити МТСБУ, потрібно звертатися до суду із позовом на власника авто або водія.

Якщо у власника "євробляхи" іноземної страховки немає, потрібно все одно звертатися в МТСБУ. Якщо у нього немає поліса ОСАЦВ, то МТСБУ здійснює виплату страхового відшкодування постраждалому у ДТП (якщо останній мав поліс страхування на момент ДТП) на загальних підставах, відповідно до п. 41.1 ст. 41 Закону № 1961, після чого направить позов до винуватця.

Водій "євробляхи", у якого немає страховки, може самостійно відшкодувати завдані збитки.

Водій авто з іноземною реєстрацією – постраждалий у ДТП

Якщо у винуватця-"українця" є страховка, власник "євробляхи" повинен звернутися в страхову і отримати компенсацію.

Для цього йому потрібно надати довіреність від кінцевого власника (громадянина Польщі, Литви чи іншої країни) про те, що українцеві передано право користування автомобілем і отримання відшкодувань, в тому числі і страхових. Якщо такої довіреності немає, її потрібно у іноземця отримати: згідно із Законом України право на отримання відшкодування має право тільки кінцевий власник транспортного засобу.

Якщо у винуватця ДТП не було страхового поліса, тоді потерпілий на єврономерах повинен звернутися за допомогою в МТСБУ. Але і в цьому випадку йому потрібно надати довіреність.

У ДТП, де один із учасників не має поліса страхування ОСАЦВ, неможливо врегулювання шляхом складання "європротоколу". Вину учасників ДТП визначає суд, рішення якого є обов’язковим для отримання виплати в МТСБУ.



Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
Читати більше