Мапа загробних світів, що зберігається у соборі 700 років

Мапа загробних світів, що зберігається у соборі 700 років
Поширити в соціальних мережах:

Херефордська Мапа – які таємниці приховує реліквія?

Херефордський собор є сховищем для найдавнішої середньовічної мапи світу – Мапа Мунді. Більшість середньовічних карт світу, що збереглися, були призначені для подорожей. Але ця мапа – інша. Вона містить інформацію про духовні і надприродні світи, про людей, притчі та місця.

themappamundi.co.uk1

Унікальний артефакт

Мапа Мунді зберігається у соборі вже 700 років. Вона – найдавніша та найбільша серед всіх середньовічних карт. Вчені датують її серединою XIII сторіччя, проте щодо точної дати домовитись не можуть. Малюнок нанесений на телячій шкірі та, не дивлячись на поважний вік мапи, досі зберіг чіткість та яскравість фарб. Розмір полотна також вражає: 133 на 158 сантиметрів.

При цьому 3D-аналіз мапи показав, що латинські написи та малюнки були нанесені у різні періоди. Спочатку з’явились фантастичні тварини, а вже потім, можливо, навіть через декілька століть, хтось зробив їхні описи.

Також цей аналіз дає зрозуміти, що мапа високо цінувалась весь час свого існування: її багаторазово реставрували та домальовували.

Особливість цієї карти не тільки у її древності. Мапа Мунді – це синтез географії, історії та мистецтва. Вона розповідає нам не тільки звідки ми, а й – хто ми є. На полотні зображено бачення світу середньовічних людей. Тому Мапа Мунді – це збірка легенд та міфів, які перенесені у реальне життя. Кожна біблейська або міфічна подія має визначене географічне розташування.

wikipedia.org

Що зображено на Мапі Мунді

У центрі мапи за тогочасним звичаєм знаходиться Єрусалим – центр світу. Тут є Єгипет, є Індія з річками Тигр та Євфрат, є навіть Дон із Дніпром та Азовське море.

Саме біля останніх річок, відповідно до мапи, знаходився лабіринт Мінотавра, Едемський сад та Ноїв Ковчег. А це, між іншим, територія сучасної України!

Спочатку глядач знайомиться з істотами та загадковими будівлями. Але чим далі погляд тікає від Єрусалима, тім химернішими стають образи з незвіданих частин світу: люди з головами собак, гермафродит з жіночими та чоловічими геніталіями, істота з очима на грудях...

Деякі фігури просто вражають, а деякі можуть і налякати: скіф з величезною ногою, що використовує її як заслін від сонця, а поряд з ним – фігури дітей, що поїдають тіла своїх батьків під час святкового застілля.

Де заховані легендарні скарби

До речі, ця карта може стати у пригоді мрійникам, які вважають, що реліквії зі стародавніх міфів досі десь заховані. Наприклад, на карті зображено Золоте Руно, яке, за легендою, належало грецьким богам та будь-кому, хто його знайде, приносило багатство.

themappamundi.co.uk

Мапа Мунді говорить, що руно заховане на узбережжі Чорного моря. Можливо, що легенда має зв'язок з колонізацією чорноморського узбережжя, а Золоте Руно й справді досі лежить десь у скарбниці в одній із печер Чорного моря.

На думку вчених, сьогодні з упевненістю можна говорити про те, що серед джерел карти було як мінімум десяток книг. Багато в чому карта описує «Природні історії» Плінія – велику працю енциклопедичного характеру про історію світу. У цьому сенсі карту можна прочитати як енциклопедію життя, людей та тварин.

Вчені пояснюють, що всі ці істоти були нанесені на карту не для розваги, а для подання класичних знань про світ.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Біонічні протези: коли людина керує штучною рукою силою думки
Біонічні протези: коли людина керує штучною рукою силою думки

Новітні розробки дозволяють не лише відновити функціональність втрачених кінцівок, але й…

Business Breakfast з Володимиром Федоріним від Forbes відтепер доступний на Київстар ТБ
В нафтогазовій державі не вистачає палива: в росії повідомляють про дефіцит бензину
В нафтогазовій державі не вистачає палива: в росії повідомляють про дефіцит бензину

Все завдяки санкціям та злагодженій роботі ЗСУ, СБУ та ГУР…

«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій
«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій

Для науково-технічного прогресу війна часто стає каталізатором до стрімкого розвитку…

Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні
Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні

Роман Кашпур та інші українські ветерани вражають світ своїм мужнім прикладом…

«Велика брехня»: як російська пропаганда використовує методи нацистів для дезінформації?
Читати більше