Кореспондент програми ДжеДАІ на 2+2 Максим Хотіленко розповів про поїздку до Грузії

ДЖЕДАІ
Кореспондент програми ДжеДАІ на 2+2 Максим Хотіленко розповів про поїздку до Грузії
Поширити в соціальних мережах:

Кореспондент програми ДжеДАІ на каналі 2+2 Максим Хотіленко повернувся з відрядження до Грузії, куди відправився, щоб показати телеглядачам країну, яка зуміла переступити радянське минуле. Максим розповів про те, що його найбільше вразило під час поїздки.

З програмою ДжеДАІ Максим Хотіленко вже встиг об'їхати Польщу і Францію, де знімав найбільші в Європі автомобільні музеї, проїхався найдовшим гірським тунелем у світі в Швейцарії, привіз в Україну і розмитнив машину з Німеччини, а також отримав штраф за неправильну парковку в історичному центрі Праги. Однак, цього разу знімальна група вирішила виїхати за межі Європи і відправилися в країну, яка здивувала весь світ своїм швидким перетворенням з радянського відсталого регіону в прогресивну і сучасну державу – Грузію.

"Наша подорож не була запланованою. Все, як завжди, почалося раптово. Кілька днів на підготовку, і ми зі знімальною групою вилетіли до Грузії".

Що першим вразило вас у Грузії?

"Перше, що приємно вразило нас в Грузії – Будинки Юстиції. У це складно повірити, але грузинам першим в світі вдалося створити унікальну систему єдиного вікна. Простими словами – в одному місці можна отримати близько 400 адміністративних послуг за короткий час. «Вау!», – скажу вам я. Приємно, що цей досвід переймають і українські чиновники: у тестовому режимі запустили кілька подібних будинків. На жаль, кількість послуг у нас не така велика, як в Грузії, але сподіваємося і віримо, що це зміниться. Сучасних будинків в Грузії вже 16, і крім своєї функціональності, кожна споруда заворожує унікальним футуристичним дизайном, повз якого ви точно не пройдете".

Усі обговорюють дієву і швидку реформу грузинської поліції. Ви змогли пересвідчитися, чи насправді вона така прогресивна, як говорять?

"Поліцейських тут не бояться, а поважають. Дати хабар – це теж саме, що відразу сісти за ґрати. Тому про такі витівки тут вже давно забули. Порушив – отримай штраф, а вони тут чималі. Наприклад, за водіння без прав вам загрожує покарання у 6000 гривень. З копами ми змогли особисто поспілкуватися на одній з найкрасивіших доріг Грузії – «Абанському перевалі». До речі, це райське місце для любителів селфі: казкові гори, стародавня архітектура та національні традиції. Повертаючись до теми поліції, варто відзначити, що всі її відділення прозорі (в буквальному сенсі). Таким чином влада намагалася побороти корупцію в органах правопорядку. І це їм вдається, в цьому нас запевнили все грузини, з якими ми спілкувалися".

В одному із випусків ДжеДАІ був сюжет про одну із найнебезпечніших доріг світу. Нею навіть не кожен місцевий ризикне їхати. Як ви наважилися полоскотати собі нерви?

"П'ятий день нашого відрядження знімальна група ДжеДАІ запам'ятала на все життя. Ми вирушили в подорож однією з найнебезпечніших доріг світу – Хрестовим перевалом, який знаходиться на висоті 2793 метрів. Тут щорічно гинуть близько ста чоловік. Дорога відкрита всього 2,5 місяці на рік і це не могло зупинити справжніх джедаїв. Жоден гід не наважувався проїхатися цією ділянкою дороги взимку. На щастя, ми знайшли такого ж сміливця, як і ми. Скажу чесно, було неймовірно страшно. У деяких місцях автомобіль звисав над прірвою. Ми їхали з відкритими дверима, щоб швидко зреагувати і встигнути вискочити з машини в разі чого. Нерви були на межі, але враження залишилося на все життя".

А як щодо інших доріг у Грузії? Яка їхня якість?

"Варто зауважити, що дороги в Грузії якісні, але не всі. У деяких містах вони просто ще не побудовані зовсім. Але подорожуючи країною, у нас склалося враження, що дороги тут прокладають і ремонтують постійно. Міністр інфраструктури Зураб Алавідзе нас запевнив, дороги почали з'являтися не від того, що стало більше грошей, а тому що постійно ведеться контроль за їх будівництвом і подальшою експлуатацією. Це, на його думку, один з найефективніших методів боротьби з корупцією".

Як щодо цін на автівки? Українці наразі не можуть похизуватися прийнятними цінниками на автомобілі. Чи можуть грузини собі дозволити мати авто?

"На найбільшому авторинку Кавказу «Руставі» ми були дуже здивовані, коли побачили ціни на машини. Удвічі, а то і втричі дешевші за українські. Згодом директор ринку нам розповів, що тут же знаходиться і митниця, а також експерти та всі необхідні фахівці. А тепер увага. Розмитнення автомобіля займає 30 хвилин. Всього 30 хвилин! При цьому враховують тільки об'єм двигуна і рік автомобіля. Наприклад, вартість митних платежів для автомобіля 2017 року з об'ємом двигуна 1.6 літрів – 1000 доларів. Запчастини розмитнюються кілограмами і за них просять близько 6 гривень. Справжній рай для автомобілістів!"

Чи спіткали вас якісь прикрощі під час подорожі?

"Подорож до Грузії закінчилася для нас не дуже приємним інцидентом: в ущелині міста Боржомі ми втратили нашого вірного супутника, який служив нам вірою і правдою, робив для вас неймовірно красиві кадри з висоти пташиного польоту. Кавказькі гори забрали наш квадрокоптер. Розбитого і знівеченого ми зняли зі скелі і повернули в Україну".

Тож, з якими емоціями ви повернулися в Україну?

"Загалом Грузія нас приємно вразила. З найбільш корумпованої країни вона перетворилася в прогресивну державу, куди хочеться повертатися. Впевнені, що досвід, який ми перейняли в Грузії допоможе і нам побудувати сильну, сучасну країну майбутнього".

Більше цікавого дивіться у ДжеДАІ на 2+2 та підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС

Рф ще й щільно обстрілювала затоплені території, аби завадити евакуації...

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» проти «Динамо»
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її

Сьогодні лише 3% українців підтримує статус російської мови як другої офіційної…

Археологи розкопали 2100-річну могилу жінки, яку поховали на бронзовому ліжку і в золотому лавровому вінку
ДніпроГЕС у 1941 році підірвали не нацисти, а радянська влада: правда про трагедію, яка забрала сотні тисяч життів
Розкрито таємницю військової машини ІПСО рф: полонений підполковник розповів про секретні структури
Читати більше